eithne: Stále mě fotky sladkého nechávají chladnou.
Ačkoliv jeden frgálek k snídani...
Ne, nejedla bych to. Nejedla. Nemám na to chuť, víme? Vůbec.
Ačkoliv jeden frgálek k snídani...
pája: Chtěla bych upozornit na takovou malou skutečnost. Moje babička se jmenuje Anežka =) Sice jiná, ale její frgály vypadají stejně. A ač se maminka snaží, mě k tomuto dílu ještě nepustily, babiččiny jsou prostě nej =)
brumbrumbrum: Pravý valašský frgál je jen jeden - a teď doufám, že to nespletu - musí být hruškový, žádné švestky, ani jiné ovoce.
Nejstarší Medvědice by to věděla na stopro, neb je rozená Valaška.
valach*: Mýlíš sa ogare. Frgály sú povidlové, makové aj tvarohové. A ty hruškové sa pečú též. Ešče sa dělajú aj zelňáky. Ale pravověrný Valach to nežere. Ten rači klobásku a ze švestek trnkovicu a né povidla.
brumbrumbrum: Mýlíš sa Valachu, nebo jsi mi úplně neporozumněl. Vím, že se dělají na vícero způsobů, ale jen jeden je ten pravý, nejpravější, který si správný tradicí odkojený Valach vždy vybere, když má možnost. Je to jako pravý rum a Tuzemák.
Takže stoprocentně je jen jedna varianta ta ryze valašská, i když je jich více chutných, akorát si na 100% nejsem jistý, která. Jen tak na 95%, že jsou to hrušky.
brumbrumbrum: Není to sice důkaz zcela jednoznačný, ale tohle jsem teď našel na jedněch valašských stránkách:
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 g a vždy je pouze s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se namočily, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.
Samozřejmě, když hrušky nebyly, nebo semtam pro změnu, dělávaly se i v minulosti (před 50 a více lety) z něčeho jiného. Stará Medvědice by ze mě měla radost...
brumbrumbrum: No, mě jako moravské směsce v podstatě ano, ale moje máti, jež si z dětství na Valašsku prožitém pamatuje ještě i pozdější spisovatelku Jarmilou Glazarovou, by to jedno určitě nebylo!
valach*: Vsadím sa, že bručící je učitel. Tí majú vždycky pravdu.
A ně nestojí za to sa hádat s jakúsi směsků.
brumbrumbrum: Radši se moc nesázej, neb jsem strojař, jak už to dost lidiček tady ví...
hospodynka: Učitel by sem hodil sáhodlouhý komentář se spoustou odkazů na odborné prameny....věř mi, jednoho mám v rodině
et: Taky jsem začala hledat a ty pravé jsou asi fakt jednobarevné. Takže díky lenosti jsem vlastně měla také pravý, pouze tvarohový s drobenkou
---
et.pise.cz
james003: Sadisti. Uz sem na to koukala u ET, si asi budu cist vase blogy rano po snidani
hospodynka: Zrovinka jsem dávala do počítače fotky synkova narozeninového dortu
jaruš: Pravý, nebo levý, brala bych všechny. Koláče miluju a čtu, že bude dort, tak to se moc těším!!
zmrzlinka: Akurát mám kysnuté cesto od desiatej pripravené, tvaroh, švestkové i hruškové povidla pripravené, len sa neviem dokopať k realizácii. Plánovala som z toho urobiť šnekov, čo je najrýchlejšie, ale teraz začínam váhať... ňam, idem na to, kým si cesto nerozmyslí kysnutie...
jk: jezdí k nám firma, která tyto koláče prodává. Jmenuje se Frgál. A koláče mi nechutnají. taky se většinou hází do kontejneru prošlé, neb se neprodávají. ale v sortimentu je povinně mít musíme.
---
jk.pise.cz
hospodynka: Divné, že nejdou na odbyt, jsou to špičkové koláče. Asi je v té firmě nedělají pořádně
eva*: Habli tak si představ, že pro Pepču přijedou z Kladna ze záchranné stanice. Já mám takovou radost, že bych skákala až pomalu do stropu. Jsem ráda, že jsem Pepču nenechala ležet a postarala se o něj.
Jinak přeju moc hezký den, vlastně celý týden..
renuška: Jé, frgály, to je něco tak úžasného a šmakózního. A ten pan frgálový valašský prodavač, ten je k tomu zákusku jako bonus? Já bych si klidně koupila všechno vč. stánku .
hospodynka: Tož takových je plný Rožnov...aj v Mezříču sů takoví, aj na Vsetíně
renuška: |No jistě, všechny jste si tam nasosali pro sebe a pak na nás ostatní má zbejt!
hanča: Frgály jsou vynikající....mňááááááááám.....budu si ho muset zase upéct )