Komentář, na který odpovídáte

16. 01. 2010 - 18:53
 

brumbrumbrum: Není to sice důkaz zcela jednoznačný, ale tohle jsem teď našel na jedněch valašských stránkách:
Frgál se na Valašsku připravuje podle stejného receptu již několik století. Toto tradiční pečivo se peklo většinou na velké svátky (Vánoce, Velikonoce), ke křtinám či svatbám, v bohatých chalupách i v neděli. „Pravý“ valašský frgál má v průměru 30 cm, váží 600 g a vždy je pouze s jednodruhou náplní. Tou nejčastější dříve bývaly sušené hrušky, které se namočily, rozemlely, uvařily a dochutily. Těsto se původně dělalo ze směsi žitné a pšeničné mouky. Traduje se, že frgály z hliněné pece bývaly nejchutnější.

Samozřejmě, když hrušky nebyly, nebo semtam pro změnu, dělávaly se i v minulosti (před 50 a více lety) z něčeho jiného. Stará Medvědice by ze mě měla radost...

Vaše odpověď

Přihlášení
jméno:heslo:ze serveru:
vaše jméno:
vaše www: http://*
opište kód:

Pozn.: označená pole nejsou povinná. Odkaz na www bude zobrazen pod Vašim komentářem, pokud se jedná o odkaz na blog.

Komentáře k článku: Frgál